top of page

Jin jóga: potichu, hluboce a klidně

Aktualizováno: 16. 6. 2019


Co je jin jóga?


Jin jóga je založena na taoistickém pojetí energie Jin a Jang, opačných a zároveň doplňujících se principech v přírodě. Jin je stabilní, nehybný, skrytý aspekt věcí; jang je naproti tomu měnící se, aktivní, pohyblivý, odhalující aspekt. Z hlediska pohybového aparátu jsou poměrně tuhé, hluboce uložené pojivové tkáně, jako jsou šlachy, vazy, fascie (vazivové obaly svalů a orgánů) označovány jako jinové, pasivní. Stářím tyto tkáně ztrácejí pružnost, zkracují se a stávají se sušší. Naopak pohyblivější a pružnější svaly a krev jsou označovány jako jangové.


Jaká je historie?


Techniky úzce spjaté s jin jógou byly praktikovány po celá staletí v Číně a na Taiwanu jako součást taoistické jógy. Taoističtí kněží předali tyto znalosti, spolu s technikami dýchání, žákům praktikujícím Kung Fu před více než 2000 lety. Jin jóga, jak ji známe dnes, vychází z výše zmíněné taoistické tradice, ale také z tradiční jógové praxe v Indii. Cílem jin jógy je harmonizace toku životní energie v těle. V Indii se nazývá životní energie Prána a dráhy, kde proudí jako Nádí. Taoističtí učenci nazývají životní energii čchi a proudění od orgánů k orgánu probíhá skrze energetické kanály meridiány.


Jak vypadá hodina jin jógy?


Hodina jin jógy se obvykle skládá z dlouhotrvajících podlahových póz, které pracují hlavně v dolní části těla, jako jsou boky, pánev, vnitřní stehna a bederní část páteře. Tyto oblasti jsou obzvláště bohaté na pojivovou tkáň. Pozice jsou drženy po dobu až pěti minut, někdy i déle. Praktikování jin jógy není složité. V pozici je důležité uvolnit veškeré napětí ve svalech, uvolnit mysl a naladit se na svůj dech, který v pozici musí přirozeně plynout. Pokud půjdeme přes bolest v pozici, překročíme hranice našeho těla a budeme cítit napětí, dech nebude moci volně plynout a tělo se nedokáže potřebně uvolnit.


Je pro mě vhodná jin jóga a jak se budu cítit? Je vhodná pro každého bez omezení věku či zdravotního stavu. Určitě je výzvou pro ty, kteří se cítí unaveni a touží po energii, ale také pro ty, kteří naopak cítí, že nemohou zastavit svou mysl a energie u nich doslova překypuje. V dnešním uspěchaném světě přichází do naší mysli podněty, které musíme zpracovat. Získáváme informace různého typu a naše neustále běžící mysl se s nimi musí vypořádat. Zvykneme si na velké množství informací, ale občas je potřeba naší mysl ztišit, zastavit, vyprázdnit a právě v jin józe bývá někdy ten největší benefit uvolněná a zklidněná mysl, do které může přijít cokoliv. Může to být radost, smutek, úzkost, prostě jakékoliv pocity, které potlačujete se zbytečnou zaneprázdněností ve svém životě. Jin jóga dává čas a prostor, aby emoce, myšlenky, pocity, které jste drželi ve stínu, mohly přijít. Někdy si ani neuvědomujete, kolik energie vaše tělo stojí to, aby udrželo vše, co bylo potlačeno. Takže uvolnění, které dostanete, když necháte všechno vyjít, může být stejně tak velké. Naučíte se pozorovat jen čisté fyzické pocity emocí bez zbytečných myšlenek, proč se cítíme zrovna, jak se cítíme, čím zaviněním to je a dáte sobě příležitost pracovat na blokádách, které způsobili v těle. Cílem jin jógy není jen zlepšit zdravotní stav člověka a jeho psychiku, ale i naučit ho žít v přítomnosti přijímat sami sebe a těšit se ze života.


Jak působí jin jóga na naše tělo?


Jin jóga pracuje hlavně s pojivovými tkáněmi. Ty nejlépe reagují na pomalé a stálé zatížení, což je ten důvod, proč se pozice drží až několik minut. S jemným natažením pojivové tkáně v pozici, se naše tělo vyrovná tak, že bude trochu flexibilnější a silnější. Jin jóga představuje stimulaci a odstranění blokád v meridiánech (neviditelná sít kanálů v lidském těle, kde proudí životní energie). To má za následek vyvážení vnitřních orgánů a systémů těla. Jin jóga usiluje o to, aby se svaly uvolnily kolem pojivové tkáně, aby se dostaly do protažení. Dlouhé výdrže v pozici také protahují zkrácené vazivové struktury v okolí kloubu. V dnešní moderní době se právě pojivové tkáně, které se v těle spojují do funkčních řetězců, a probíhají celým tělem, berou jako dráhy pro proudění energie.


Hlavní benefity Jin jógy?

  • Snižuje stres a úzkost

  • Uklidňuje a vyrovnává mysl a tělo

  • Zvyšuje flexibilitu

  • Uvolňuje fascie a zlepšuje mobilitu kloubů

  • Vyvažuje vnitřní orgány a zlepšuje cirkulaci energie v těle


Ve studiu Yoga Mija si lekci Jin jógy můžete vyzkoušet každý čtvrtek od 19:40 s Kristýnou.











0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Aštánga jóga

Ashtanga jóga (jinak psáno Aštánga jóga) má pevně stanovené pořadí ásan (pozic), kdy jedna pozice vždy předchází další a tělo na ni postupně připravuje. Pohyb je spojen s dechem, takže se postupem čas

bottom of page