top of page

Pozice loďky (Navásana, Boat Pose)


Navasana - pozice lodky
Yoga Mija

Typ pozice: střed těla, sed

Bod drishti: prsty u nohou, chodidla

Čakra: 2. - Svadhišthána


Jak provádět pozici


Do pozice přejdeme ze sedu na zemi s nohama nataženýma před sebou (pozice hole). Dlaně máme volně položené na zemi vedle pánve, sedací kosti tiskneme k zemi. Začneme dýchat dechem ujjayi a zapojíme mula bandhu a uddhyiana bandhu.


Vydechneme, pokrčíme kolena a posuneme chodidla k sedacím kostem. Kolena i chodidla máme u sebe. S nádechem prodloužíme páteř za temenem hlavy, zapojíme střed těla a lehce se zakloníme. Páteř máme stále vzpřímenou, nezakláníme hlavu v krční páteři.


S dalším výdechem zvedneme nohy od země, až budou propnuté a o něco výše než hlava. Chodidla nohou propneme.


Najdeme vnitřní stabilitu, vydechneme a pomalu zvedáme paže od země do vodorovné polohy se zemí a udržujeme rovnováhu na hýždích. Při propínání se nadechujeme, při zvedání nohou a paží vydechujeme. Hrudní kost se snažíme vynést ke stropu, máme otevřený hrudník, nekulatíme záda a máme dlouhý krk. Ramena držíme dole uvolněná s lopatkami naplocho u žeber. Pokud se začnou břišní svaly chvět, ignorujte to, ale nikdy nejděte přes bolest. Tělo tvoří téměř dokonalý tvar písmene V.


V pozici zůstaneme několik nádechů a výdechů, nezadržujeme dech.


Vždy s nádechem opustíme pozici pomalým spuštěním pokrčených nohou a rukou na podlahu. S výdechem natáhneme chodidla vpřed do výchozí pozice.


Varianty pozice


  • Držíme se pod koleny a holeně máme vodorovně se zemí (pokrčené v koleni)

  • Paže máme vodorovně se zemí a holeně máme vodorovně se zemí (pokrčené v koleni)

  • V pozici si chytneme paty a stehna se přiblíží blíže břichu

  • V pozici si založíme poloviční lotos a rukou za zády si chytneme chodidlo nohy založené v lotosu. Druhou rukou si přidržujeme paty


Benefity:


Posiluje svaly pánevního dna, břišní svaly, flexory kyčlí a svaly kolem páteře. Stimuluje ledviny, štítnou žlázu, prostatu a střeva. Pomáhá zmírnit stres a únavu. Zlepšuje trávení (zácpa). Stimuluje aktivitu pohlavních orgánů a učí rovnováze.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page